Op bezoek bij NutriControl

“Wist je dat: brokken veiliger zijn dan ons eigen eten?” 

Op donderdag 14 december gingen we al vroeg op pad naar Veghel. Ons doel? Het bedrijf NutriControl, waar we een afspraak hadden voor een rondleiding. Het expertisecentrum NutriControl is een geaccrediteerd laboratorium waar analyses van met name zuivel, petfood en diervoeder (voor vee) worden uitgevoerd. Dé plek dus voor informatie over de veiligheid van...

Lees meer...

Verse voeding op maat: Dog Chef

Je hond elke dag een verse maaltijd voorschotelen, een mooi streven. Maar dit kost natuurlijk wel veel meer tijd en moeite dan het aanschaffen van een zak voer. Uit dit oogpunt is Dog Chef ontstaan: het aanbieden van een gezond alternatief hondenvoer met verse ingrediënten voor mensen die weinig tijd of kennis hebben om zelf te koken voor hun hond.

De maaltijden worden afgestemd op de individuele behoeften van je hond. Met de...

Lees meer...

Voedselverrijking: Snuffelmat

Schrokt uw dier zijn eten naar binnen? Of heeft hij bijvoorbeeld last van overgewicht? Wissel zijn bak voer dan eens af met een voerpuzzel, ofwel een snuffelmat. Laat hem werken voor zijn eten en zorg voor een leuke afleiding. Een snuffelmat kunt u gebruiken bij verschillende dieren, zoals honden, katten en konijnen. Ze zijn in allerlei soorten en maten te koop, maar u kunt ze ook heel makkelijk zelf maken.

Wanneer een...

Lees meer...

Veel gehoorde mythes over hondenvoeding

Is rauw voer beter dan brokken? Zijn geperste brokken echt beter dan geëxtrudeerde brokken? Zijn koolhydraten loze vulmiddelen in brokvoeding en hoe zit het met de effecten van granen en gluten bij een allergie? En dit alles vanuit wetenschappelijk oogpunt.

Aan het woord was universitair docent-onderzoeker dr. Esther Hagen-Plantinga (Utrecht University), afgestudeerd dierenarts en Europees erkend specialist op het gebied van...

Lees meer...

De zin en onzin van vitamine C bij honden

Ascorbinezuur onder de loep

Voor mensen is vitamine C in het dieet letterlijk nodig om te kunnen overleven. Voordat dit bekend werd hadden zeelieden vroeger vaak last van ‘scheurbuik’, een aandoening die gekenmerkt wordt door bloedend tandvlees, een verzwakte weerstand en soms zelfs kon leiden tot de dood (Carpenter, 1988). In de late achttiende eeuw werd ontdekt dat scheurbuik voorkomen kon worden door vers fruit toe te...

Lees meer...