Praatje Poep

In veel gemeentes is het nog steeds ergernis nummer één: hondenpoep op straat. Wat natuurlijk erg jammer is! Wij zijn in elk geval grote fans van het oprapen van de poep van onze honden, want zeg nou zelf, is het niet een fascinerend stukje microskosmos?
Dat hoopje output kan je van alles vertellen over de gezondheid van je hond! Gezondheid hangt namelijk voor een groot deel samen met de microbiële status van de darmen. De ontlasting fungeert als richtingwijzer in het zoeken naar oorzaken van spijsverterings-klachten. Helaas zijn er veel honden die daar met regelmaat of zelfs chronisch last van hebben.
Dus wordt een kenner: pak een zak, en bestudeer die drol!

Wat zegt de kleur?

Zwarte ontlasting Zwarte ontlasting kan duiden op ‘melena’ (geoxideerd “oud bloed”). Als er een bloeding in het maagdarmkanaal is (slokdarm, maag of dunne darm), dan krijgt het bloed de kans om te oxideren en zich te vermengen met de ontlasting. Hierdoor ontstaat een zwarte, teerachtige substantie. Omdat het dus kan wijzen op een maagdarmbloeding is zwarte ontlasting zeker alarmerend. Contact met de dierenarts is dan ook direct aan te raden!
Grijs/Witte ontlasting Grijze ontlasting wijst meestal op een tekort aan gal. De lever maakt gal, die via de galblaas en de galgangen in de ontlasting komt. Gal is belangrijk voor de vertering van vet. Daarnaast zorgt de stof bilirubine in de gal voor de normale bruine kleur van de ontlasting. Als een hond een galsteen heeft, of als de galafvoer om een andere reden gestremd is, kan de ontlasting veel vet en weinig pigment bevatten. De ontlasting is licht van kleur (vaak grijs/wit zoals stopverf).
Grijze ontlasting kan ook duiden op een leverfunctiestoornis of een hoge concentratie van gisten in de ontlasting, bijvoorbeeld door een schimmelinfectie (candida e.a.).
In zeldzame gevallen kan het een probleem zijn met de alvleesklier. Een tekort aan lipase, een vetsplitsend enzym uit de alvleesklier, kan zorgen voor een wit/grijze ontlasting.
Dus bij een grijze kleur is contact met de dierenarts altijd zeker aan te raden!
Een harde wit/gele ontlasting kan voorkomen bij een hond die veel botten eet, zie verder info bij ‘gele ontlasting’.
Gele ontlasting Een hond heeft vaak gele ontlasting door het verkeerde voer. Als voer te weinig eiwit bevat, dan krijgt de hond niet de juiste voedingsstoffen binnen wat van invloed is op het maag-darm stelsel. Naast het hondenvoer zijn er ook andere voedselproducten waar een hond gele ontlasting van kan krijgen, denk bijvoorbeeld aan veel botten. Ook rijst of inname melkproducten kan zorgen voor gele ontlasting.
Andere oorzaken kunnen bijvoorbeeld wormen zijn of een parasiet in de darmen. Een bekende hondenziekte met gele ontlasting is Giardia.
In zeldzame gevallen kan het ook duiden op een galblaasprobleem. Of als het eten de darm te snel passeert. In zeer zeldzame gevallen kan het Syndroom van Gilbert aan de orde zijn, bepaalde enzymen in de lever werken dan niet optimaal.
Als de gele ontlasting bij de hond niet binnen een paar dagen weg is, dan is het aan te raden om contact op te nemen met een dierenarts.
Rode ontlasting Als er helderrode sporen in de ontlasting zitten, dan kan dit duiden op een bloeding in het uiteinde van het spijsverteringskanaal (de anus of de endeldarm). Deze bloedingen kunnen ontstaan door anaalzakproblemen, poliepen of tumoren, maar ook door (acute) ontstekingen, bacteriële infecties of wondjes. Des te donkerder de rode sporen, des te hoger in het spijsverteringskanaal zit de oorzaak van de bloeding.
Bij obstipatie of te harde ontlasting kan het ook zijn dat er bloed meekomt bij het persen.
De aanwezigheid van parasieten is de meest voorkomende oorzaak van bloed in de ontlasting bij een hond. Denk hierbij aan haakwormen, zweepwormen en spoelwormen. Protozoa, zoals coccidiose, kunnen ook aanleiding geven tot bloederige ontlasting.
Bij eenmalig wat helderrood bloed is er nog geen reden voor paniek. Maar als de rode ontlasting bij de hond niet binnen een dag weg is, dan is het aan te raden om contact op te nemen met een dierenarts.
Groene ontlasting Groene ontlasting kan het gevolg zijn van voedsel, medicatie of supplementen. De eerste en meest voor de hand liggende reden voor groene ontlasting, is het eten van groen voedsel. Groene bladgroenten bevatten chlorofyl, de groene bladkleurstof van planten die de ontlasting groen kan doen kleuren. Denk hierbij aan spinazie, spirulina of chlorella. Heeft uw hond gras gegeten, dan kan de ontlasting ook licht groen kleuren.
Als je hond onlangs een antibioticakuur heeft gehad, in het bijzonder een sterke kuur voor een flinke infectie, dan is dit van invloed op de bacteriën in de darm. Omdat de darmflora verstoord raakt kan groene ontlasting het gevolg zijn.
Parasitaire en bacteriële indringers kunnen ook groene ontlasting veroorzaken. Een infectie met bacteriën zoals Salmonella (de boosdoener achter de meeste voedselvergiftigingen) of het norovirus kunnen ertoe leiden dat je darmen sneller werken, wat groene diarree kan veroorzaken.
Bij ernstig zieke honden kan een verhoogde afbraak van bloedcellen de gal en de ontlasting groener kleuren.
Als de groene ontlasting bij de hond niet binnen een paar dagen weg is, dan is het aan te raden om contact op te nemen met een dierenarts.

En wat nog meer?

Slijmerig Slijm op de ontlasting van de hond wijst vaak op een ontsteking van de dikke darm. Wat bijvoorbeeld voor kan komen bij de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa of darmkanker.
Ook parasieten en poliepen kunnen de oorzaak zijn van een dikke darm ontsteking De ontsteking gaat vaak samen met een verhoogde aandrang, persdrang en bloed op de ontlasting.
Daarnaast kunnen obstipatie en onvoldoende vezels in de voeding ook redenen zijn voor wat slijm in de ontlasting. En als laatste kan bij een teef ook slijm uit de vagina of baarmoeder meekomen, wat soms wordt verward met slijm uit de darmen.
Bij slijm in de ontlasting is een bezoek aan de dierenarts zeker aan te raden!
Witte puntjes of streepjes Wanneer er kleine, witte stukjes tussen zitten die lijken op rijst wanneer het opdroogt, dan is de kans groot dat uw hond besmet is met wormpjes. Ook het aantreffen van de rijstvormige korrels op het achterlijf is een goede indicatie dat de hond wormpjes heeft.
Onverteerde voedselresten Dit kan duiden op stoornissen rond de spijsvertering, maar meestal is het een kwestie van schrokken. Geen schrokproblemen? Dan kan het een dysbiose zijn (disbalans in de darmflora).
Sterke geur Dit komt meestal doordat de darmflora niet optimaal is of dat de voeding niet past bij de darmflora. Vooral eiwitten kunnen voor zwavelgeuren zorgen die als onaangenaam worden ervaren. Het rotten en ontbinden kan verschillende oorzaken hebben. Een rotte eierenlucht komt meestal door een probleem in de eiwitvertering. Een zurige lucht heeft meestal met de koolhydraatvertering te maken.
Bij een extreme slechte geur van de ontlasting is een bezoek aan de dierenarts zeker aan te raden!
Plakkerige ontlasting Als de ontlasting erg plakkerig is, dan is de vetvertering niet optimaal. De alvleesklier kan dan onvoldoende lipase maken. Dit is ook een indicatie dat je de in vet oplosbare vitamines A, D, E en K minder goed kan opnemen.
Obstipatie Als een hond erg moet persen, komt een randje slijmvlies mee naar buiten en mogelijk bolt het hele achterwerk van de hond op. Ook als een hond te veel botten heeft gegeten, kan de ontlasting te stevig zijn en klachten veroorzaken.
Als de obstipatie bij de hond niet binnen een paar dagen weg is, dan is het aan te raden om contact op te nemen met een dierenarts.
Diarree Sommige honden hebben last van chronische diarree. Kortdurend treedt dit meestal op bij infecties, maar chronische diarree kan wijzen op nog niet eerder ontdekte voedselintoleranties.
Medicijnen, stress of een hyperactieve schildklier als oorzaak van chronische diarree komen ook voor.
Acute diarree duurt korter dan drie weken en kan worden veroorzaakt door de overstap naar een andere voeding, parasieten (wormen, Giardia), ontworming, bedorven voedsel en vies water of virussen (o.a. corona). Meestal is de hond gezond genoeg om de diarree op eigen kracht te boven te komen. Het is een kwestie van uitzieken en u hoeft dan niet naar de dierenarts.
Als je hond zieker wordt of als de klachten na een aantal dagen niet verminderen, is een bezoek aan uw dierenarts aan te raden.
Heb je meer honden of pups in huis, dan is het raadzaam om hygiënemaatregelen te treffen. Overleg dit met je dierenarts. Een puppy met diarree verdient extra aandacht, evenals een senior of een dier met een onderliggende chronische ziekte of aandoening.
Winderigheid Het is normaal om een windje te laten, anders zouden we opblazen als een ballon. Meestal is het geurloos. Maar heeft je hond hier vaak last van en/of stinkt het erg? Dan kan het een teken zijn dat de darmen (nog) niet zijn ingesteld op een bepaald voedingspatroon. Vaak komt dit door een verkeerde samenstelling van de darmflora of door het eten van te veel koolhydraten (of eiwitten).
Het kan ook zijn dat er te weinig spijsverteringsenzymen worden aanmaakt. Dit probleem kan opspelen bij een eenzijdig voedingspatroon (bijvoorbeeld alleen koolhydraten of enkel eiwitten). Als een hond regelmatig last heeft van winderigheid en een borrelende buik, is dat meestal het gevolg van een voeding die niet goed wordt verteerd. Er zijn verschillende oorzaken voor winderigheid (flatulentie).
Je bent niet wat je eet Vaak hoor je de uitspraak: je bent wat je eet. Toch gaat deze vlieger voor zowel hond als mens niet helemaal op. Je bent namelijk wat je verteert. Alleen als je goed kunt verteren, ben je in staat de voedingsstoffen op te nemen. Als je niet verteert, dan komt alles er gewoon weer uit.
Tijdens de spijsvertering worden alle voedingstoffen afgebroken tot kleine deeltjes, zodat deze kunnen worden opgenomen. Als er ergens wat fout gaat, blijven de stoffen te groot en kunnen dan niet worden opgenomen. Om eten te kunnen verteren moeten de darmen, de lever en de alvleesklier goed samen werken. Een verstoring van een van deze organen zal leiden tot afwijkende ontlasting.
__
Maar wat is dan eigenlijk normale hondenpoep? Normale ontlasting is vrij stevig en donkerbruin van kleur. Een goede drol is dus makkelijk op te rapen, maar ook weer niet keihard. Gemiddeld poept een hond één tot twee keer per dag.
Wordt een expert! De Bristol Stool Chart is een handig overzicht om in één klap te zien of de spijsvertering gezond functioneert.
Natuurlijk zijn we ook benieuwd: Welk type ontlasting heeft jullie hond? En zijn jullie al wel eens een aparte kleur, geur of structuur tegen gekomen? We zijn altijd erg blij met ervaringen en terugkoppelingen!