Februari - Maand van de Gebitsverzorging - voedingsmiddelen

All About Pet Food | Februari - Maand van de Gebitsverzorging 

De maand februari is bij dierenartspraktijken traditiegetrouw de Maand van de Gebitsverzorging. U kunt tijdens deze maand bij veel dierenartspraktijken terecht voor een gebitscontrole. Ook wordt er aandacht gevraagd voor het belang van een gezond gebit zonder tandplaque en tandsteen. Met veel goede tips en trics voor u als baasje. {Kijk op de site voor meer informatie: maandvandegebitsverzorging.nl}.

Dat kleurstoffen en suikers het risico op tandbederf vergroten en u deze beter niet kunt geven aan uw dier is gelukkig al steeds beter bekend. Daarnaast zijn er speciale speeltjes voor honden die helpen om het gebit gezond te houden. En vaak is gebitsverzorgend voer en zijn kauwproducten een ideale aanvulling, net als poetsen van tanden en kiezen. Maar wist u dat er ook talrijke andere voedingsmiddelen zijn die de gezondheid van het gebit van uw dier kunnen bevorderen?

LET OP! De hier beschikbare informatie is geen vervanging voor professionele medische zorg door een gekwalificeerde dierenarts. Neem daarom altijd eerst contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over de gezondheid van uw dier. 

Stuur gerust een mail indien u nog vragen heeft: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Voedingsmiddelen voor het gebit


> Wilt u deze informatie graag uitprinten of opslaan? Klik dan op de afbeelding rechts om de pdf te openen < {volgt binnenkort}

Water
Laten we starten met het meest voor de hand liggend, maar zeker niet onbelangrijkst. Water reinigt de mond en produceert speeksel dat essentiële mineralen in de tanden opslaat. Het houdt tandvlees vochtig en spoelt deeltjes weg tussen de tanden. Zorg dus dat er altijd voldoende water staat voor uw dier. Meer informatie over de vele voordelen en het belang van water kunt u vinden op de kennisbank.

Broccoli
Broccoli heeft een hoog gehalte aan vezels, calcium en het polyfenolische antioxidant sulforafaan. {Kijk bij 'Extra informatie' voor meer informatie over deze voedingsstoffen} Verder bevat deze groente indolen, carotenoïden luteïne, zeaxanthine, bètacaroteen en de flavonoïden kaempferol en quercetine. Tezamen werken al deze stoffen ontstekingsremmend in het lichaam van uw dier. Ook de kiemen van broccoli bevatten grote hoeveelheden SGS (Sulforafaan glucosinolaat).

Groene thee
Catechine (verzamelnaam voor een aantal polyfenolen) komt vrij veel voor in groene thee: een kop groene thee bevat gemiddeld zo een 50-150 mg polyfenolen. Een bekende catechine in groene thee is EGCG (epigallocatechine-3-gallaat). Onderzoek toont aan dat de catechine EGCG in groene thee de bacterie Streptococcus mutans, wat de grootste veroorzaker is van tandbederf, blokkeert zodat deze zich niet aan het tandglazuur kan hechten. Hierdoor verminderen deze polyfenolen plaque, gaatjes en tandvleesontstekingen. Ook kan groene thee slechte adem voorkomen of verhelpen en het tandglazuur versterken vanwege het hoge fluoridegehalte.

Sesamzaadjes
De sesamzaadjes zijn zeer rijk aan de mineralen koper, mangaan, calcium, magnesium, fosfor, ijzer en zink. Daarnaast zijn de zaadjes zeer rijk aan omega 6- en 9- vetzuren. Door de vele antioxidanten in sesam, in de vorm van vitamine E en lignanen {sesamine}, oxideert de olie niet snel. De calcium in de zaadjes is goed voor het gebit en kaakbot. Verder verminderen de zaadjes de hoeveelheid tandplaque en helpen bij de opbouw van tandglazuur.

Zalm
Deze vis zit vol goede eiwitten, vitamine D en de omega 3-vetzuren EPA en DHA. Allen voedingsstoffen die goed zijn voor gezonde botten en tanden. Vooral de hoeveelheid vitamine D helpt bij het opnemen van de calcium en fosfor waardoor de tanden sterk kunnen blijven. Verder bevat het ook het antioxidant astaxanthine, wat een ontstekingsremmende werking heeft.

Wortel
Wortels zijn rijk aan (pro)vitamine A in de vorm van bètacaroteen. Vitamine A is noodzakelijk voor onder andere een gezond tandglazuur. Verder bestaat de wortel uit vele antioxidanten, vitaminen en mineralen. Het geven van een rauwe wortel als snack kan door het kauwen het gebit reinigen en stimuleert tegelijkertijd het tandvlees. Dezelfde werking als een kauwbot, maar dan direct met gezonde voedingsstoffen voor het lichaam van uw dier.

Basilicum
Dit groene kruid heeft een antibacteriële werking tegen bacteriën in de mond. Het bevat onder andere veel Vitamine C, zink, fosfor, calcium, magnesium en vezels. Allen voedingsstoffen die het gebit kunnen ondersteunen. Verder wordt er van Basilicum vermeld dat het een natuurlijk bleekmiddel is voor de tanden. Laat uw dier knabbelen op een blaadje basilicum of wrijf met een blaadje over het gebit om het te ontsmetten en voor een frissere adem te zorgen.


Slechte adem


Maak zelfgemaakt mondwater:

Overgiet kokend water over gehakte peterselie. Laat het geheel afkoelen en voeg het toe aan het voer, het water of zet het los weg voor uw dier om op te drinken.
Waarom Peterselie? Peterselie heeft krachtige antimicrobiële eigenschappen die het de perfecte ademverfrisser maken.

Ook groene thee en/of basilicum toevoegen heeft een positief effect op de adem van uw dier.


Extra informatie


Polyfenolen
De polyfenolen in het voer van uw dier helpen om de omzetting van tandplaque in tandsteen en een slechte adem te verminderen. Daarbij dragen ze bij aan het behoud van schone tanden en kiezen. Deze voedingsstof ziet u vaak terug in gebitsverzorgd voer.  

Calcium
Calcium is een mineraal wat onmisbaar is voor een sterk gebit. Calcium verbetert onder andere de weerstand tegen infecties door het kaakbeen te versterken en de gebitsstructuur in stand te houden. Let op! Bij tandplaque is calcium juist het mineraal dat voor de omzetting van tandplaque in tandsteen zorgt. {niet goed!} Zink kan dit verminderen en tegelijk het behoud van een gezonde bacterieflora in de mondholte ondersteunen. Het spoorelement zink komt voor in bijvoorbeeld sesamzaadjes en rundvlees.

Onoplosbare vezels
Onoplosbare vezels kunnen voedselresten in ruimtes tussen gebit en tandvlees losmaken. Denk aan bijvoorbeeld rauwe wortelen, deze kunnen het gebit reinigen door het goed moeten kauwen en stimuleren tegelijkertijd het tandvlees.

Antioxidanten
Antioxidanten beschermen het tandvlees tegen beschadiging en kunnen de genezing versnellen. Ze verhogen ook de weerstand en helpen zo de bacterien onder controle te houden. Vitamine C vormt een belangrijk bestanddeel van het bindweefsel tussen gebit en kaakbeen. Volgens onderzoek versterkt Vitamine C het bindweefsel in het tandvlees en vermindert zo ontstekingen. Co-enzym Q10 is een krachtige antioxidant die helpt het tandvlees gezond te houden. Uit onderzoek naar co-enzym Q10 blijkt dat het ook de herstelperiode van tandaandoeningen kan verkorten.  

Stuur gerust een mail indien u nog vragen heeft: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.