Q&A: Kokosolie - Gezond of Slecht?

Hebben jullie vragen? Bijvoorbeeld over een uitspraak in een tijdschrift of naar aanleiding van een opmerking van een deskundige? Of lees je ergens tegenstrijdige berichten, waardoor er alleen maar meer verwarring is ontstaan? Wij zijn er dol op! En gaan graag op zoek naar antwoorden die duidelijkheid verschaffen!

Kokosolie: Gezond of Slecht? Er is wat verwarring ontstaan over het gebruik van kokosolie, vooral dankzij het rapport van de Amerikaanse Hartvereniging (AHA – American Heart Association) van juni 2017 over verzadigde vetten. {klik hierom naar het rapport te gaan}


En natuurlijk hielp het zeker niet mee dat de krant het bericht van de AHA behoorlijk heeft opgeblazen. Want als we al kijken naar de hoofdtekst, dan staat heel groot dat “kokosvet even ongezond is als jus en roomboter”. Een kleine vertalingsfout misschien, want in de AHA staat: “Both butter and coconut oil raised LDL-cholesterol, butter more than coconut oil”. Niet even ongezond dus, juist minder.

Jammer is ook dat het Voedingscentrum het bericht in de krant bevestigt en het gebruik van kokosolie afraadt. Dit zonder enige onderbouwing, zonder onderzoek, met enkel een melding dat het niet in de schijf van vijf staat.

Aan de hand van alle tegenstrijdige berichten zijn we aan de slag gegaan met het uitpluizen van de onderzoeken, rapporten, referenties en vermeldingen. Want wij zijn al jaren fan van kokosolie voor onszelf en onze honden, dus is elk tegenstrijdig bericht zeker het lezen en onderzoeken waard!

AHA rapport - “Dietary Fats and Cardiovascular Disease”
Als we kijken naar het rapport van de AHA, dan heeft dit voornamelijk betrekking op de verschillende vetten en hun effect op hart- en vaatziekten. De milde waarschuwing over kokosolie staat kort vermeld op een halve bladzijde in het volledige rapport. Toch is deze waarschuwing groots opgepakt door de media met slogans als ‘Kokosolie is niet zo goed als u zou denken’, ‘Kokosolie is niet gezond’ en ‘Kokosolie: van superfood naar super slecht’.

Wat staat er in het rapport?
De AHA raadt het gebruik van kokosolie af omdat: kokosolie LDL cholesterol verhoogt en er geen bekende compenserende gunstige effecten zijn. Wat ze alleen achterwege laten is het feit dat kokosolie ook de HDL cholesterol verhoogt. Dit onder de noemer: “Zoals eerder besproken in dit rapport kunnen veranderingen in HDL-cholesterol welke veroorzaakt zijn door dieet- of geneesmiddelbehandelingen niet meer direct gekoppeld worden aan veranderingen in hart- en vaatziekten en daarom wordt het LDL-cholesterol verhogende effect op zichzelf beschouwd.”

Wat een aparte vermelding is, vooral omdat er bij de eerder genoemde HDL cholesterol juist vermeld staat dat een laag HDL cholesterol gehalte geassocieerd wordt met een hoog risico aan hart- en vaatziekten en ondanks de verhoging geen hart- en vaatziekten vermindert, dit geen betrekking heeft op de effecten van vetten omdat deze een ander onderliggend mechanisme hebben: “Hoewel de stijging van HDL-cholesterol door sommige farmacologische behandelingen geen hart- en vaatziekten vermindert, heeft dit niet direct betrekking op de effecten van vetten omdat de onderliggende mechanismen van geneesmiddelen waarschijnlijk niet hetzelfde zijn als degene die beïnvloed zijn door voedingsstoffen en koolhydraten.”

Het lijkt er dus op dat, omdat er geen bewijs is dat HDL cholesterol effect heeft op hart- en vaatziekten, ze in het rapport enkel kijken naar de LDL cholesterol in kokosolie. Wat dus niet ten goede komt van kokosolie, omdat de goede eigenschap niet meegenomen wordt omdat deze geen aantoonbaar verband heeft met hart- en vaatziekten. Jammer, want wat wij uit onderzoeken hebben kunnen halen is dat kokosolie juist positieve antioxiderende effecten heeft op LDL!

Als laatste komen we nog even terug op de vermelding dat er geen bekende compenserende gunstige effecten zijn. Het klopt misschien dat er geen onderzoeken zijn gedaan naar specifiek het gebruik van kokosolie bij hart- en vaatziekten. Maar om nu te zeggen dat er dan helemaal geen gunstige effecten van kokosolie zijn onderzocht? Die zijn er wel degelijk! En veel!

Zo zijn er meerdere onderzoeken gedaan naar kokosolie en de ondersteuning van de lever tegen (medicijn)schade. (1). En kan kokosolie daarnaast ook helpen met het verminderen van ontstekingen. (2, 3, 4)

Verder kan kokosolie schadelijke schimmels en virussen in het lichaam van je hond doden. (5) En de genezing van wonden versnellen. (6)

A
ls laatste willen we graag noemen dat kokosolie ook kan ondersteunen bij de neurologische gezondheid van je hond! (7, 8, 9)


Ons advies
Wij blijven ondanks deze berichten zeker kokosolie gebruiken voor onze honden! Natuurlijk is het soort kokosolie wat je geeft wel van belang, want er zijn tegenwoordig zoveel verschillende soorten op de markt!

Wij raden af om ontgeurde of gehydrogeneerde kokosolie aan te schaffen en te kiezen voor de biologische extra vierge niet-ontgeurde kokosolie in glas!

Binnenkort volgt er op onze website meer informatie over kokosolie en hoe je het kunt toepassen in het menu van je hond! Dus hou zeker de pagina in de gaten!