Q&A: Rommelende maag & darmen

Hebben jullie vragen? Bijvoorbeeld over een uitspraak in een tijdschrift of naar aanleiding van een opmerking van een deskundige? Of lees je ergens tegenstrijdige berichten, waardoor er alleen maar meer verwarring is ontstaan? Wij zijn er dol op! En gaan graag op zoek naar antwoorden die duidelijkheid verschaffen!

In een tijdschrift stond 'Een voedingsallergie kenmerkt zich door rommelende darmen', terwijl ergens anders juist was aangegeven ‘dat rommelende darmen juist heel goed zijn’. We begrijpen dat dit verwarring kan veroorzaken en daarom lichten we graag toe waarom beide opmerkingen waar zijn!


Rommelende darmen
Net als mensen hebben honden ook wel eens last van rommelende darmen. Bij een rommelende buik wordt meestal direct gesproken over honger. Toch heeft het geluid hier vaak niets mee van doen. Natuurlijk, honger KAN leiden tot peristaltische samentrekkingen of zelfs spasmen van de maagwand. Maar peristaltiek heeft juist de functie om de voedselbrij fijn te kneden en te vermengen met verteringssappen.

Er zijn diverse verklaringen voor rommelende darmen bij een hond! Hieronder hebben we kort samengevat waar het geluid vandaan kan komen en wat de mogelijke oorzaken zijn. Allereerst: Rommelende darmen zijn heel normaal! Maar in combinatie met andere symptomen zoals diarree en/of overgeven, is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts!

Wat zijn rommelende darmen?
Het spijsverteringsstelsel van een hond is voortdurend bezig om voedsel en afval te transporteren. De peristaltische bewegingen van de darmen zorgen ervoor dat het voedsel goed door elkaar wordt gekneed waardoor de vertering optimaal kan plaatsvinden. Peristaltiek leidt daarnaast tot het voortbewegen van de darminhoud door het gehele darmkanaal. Met het opschuiven van de darminhoud ontstaat ruimte voor de verplaatsing van darmgassen en eventueel ingeslikte lucht (bijvoorbeeld door schrokken). En dit hoor je! Je kunt ook wel zeggen dat het verplaatsen van spijsverteringsgassen resulteert in een soort inwendige winderigheid, ofwel er is sprake van flatulentie in de darmen van de hond.

De mogelijke oorzaken van rommelende darmen
Het legen van de maag & dunne darm Tussen de maaltijden door kunnen de maag en darmen van een hond zich een aantal keer krachtig samentrekken om achtergebleven etensresten te verwijderen. De maag trekt zich samen na ontvangst van signalen van het zenuwstelsel en op aansturing van hormonen. Met het stuwen van de laatste etensresten naar de darmen, kunnen ingeslikte lucht en gassen in de maag terechtkomen en ontstaan er ‘knorrende’ geluiden. Ook de dunne darm trekt zich samen onder invloed van zenuwen en hormonen teneinde etensresten te verwijderen; gassen kunnen ook op deze plaats gaan ‘knorren’.

Vier uur, cup-a-soup!?
Als een hond gewend is om op vaste tijdstippen te eten, dan kan zijn maag zich hier na verloop van tijd op instellen en al vóór het nuttigen van de maaltijd in beweging komen. Hierdoor kunnen aanwezige gassen zich in de maag verplaatsen, waardoor je een rommelend geluid uit de maag hoort komen. Hoe leger de maag en de darmen, hoe harder het geluid te horen is! Gasvorming in de darmen Tijdens het schrokken kan een hond flink wat lucht mee inslikken. Hoe sneller een hond eet, des te meer lucht er binnen komt en des te harder zijn spijsverteringsstelsel moet werken om de lucht te verwijderen. De lucht komt in de maag en darmen van de hond terecht en kan leiden tot oprispingen en gerommel. Vaak volgt er al snel een boer (eructatie) of vindt er windvorming plaats (flatulatie) om het overtollige gas weer kwijt te raken.

Darmgeluiden bij voedsel
Bij sommige honden kunnen ook voedingsstoffen de oorzaak zijn van darmgeluiden. Denk hierbij aan allergieën, intoleranties, overgevoeligheden en opnamestoornissen van bepaalde voedingsmiddelen. Als de voeding niet wordt geabsorbeerd in de darm, dan breken de darmbacteriën het af waarbij er gas vrijkomt. Dit gas kan ook een rommelend geluid produceren. Bij deze problemen is het kenmerkend dat het geluid NA de maaltijd hoorbaar is.

Sommige voedingsmiddelen kunnen leiden tot extra gasvorming waardoor een hond overmatig winderig wordt en veelvuldig kan gaan boeren. Denk hierbij aan voedingsmiddelen met veel zwavelhoudende aminozuren zoals eieren, peulvruchten, vis en koolsoorten.

Tot slot kan ook een eenzijdig dieet debet zijn aan rommelende darmen. Door bijvoorbeeld een overschot aan vetten en/of een tekort aan mineralen (zoals calcium en kalium) werkt de spijsvertering niet optimaal, waardoor er extra gasvorming kan ontstaan met de bijbehorende geluiden.

Wanneer naar de dierenarts?
Zoals je hierboven kunt lezen zijn veel geluiden uit de darmen van je hond vaak onschuldig. Dus heeft je hond rommelende darmen, maar is hij verder gezond? Dan is een bezoek aan de dierenarts niet nodig!

Darmproblemen zoals het prikkelbare-darm-syndroom, obstipatie, colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn kunnen de onderliggende oorzaak zijn van rommelende darmen. Deze darmproblemen gaan vaak gepaard met aanvullende klachten en symptomen. Voorbeelden hiervan zijn diarree, overgeven, een gezwollen buik en bloed bij de ontlasting. Een bezoek aan de dierenarts is dan ook zeker aan te raden!


Hebben jullie vragen of opmerkingen over rommelende darmen of maaggeluiden? Dan horen we deze graag! Ook zijn we benieuwd of jullie wel eens geluiden horen uit de buik van je hond!