SENIOREN: HERSENEN & VOEDING (I)

SENIOREN: HERSENEN & VOEDING (I)

Het ouder worden van onze hond of kat, we denken er liever niet aan. Maar door er juist wél bij stil te staan, worden we ook opmerkzamer bij de verschijnselen die nu eenmaal bij het ouder worden kunnen horen. En belangrijker, we kunnen meer doen zoals het verzachten van eventuele ongemakken, het aanpassen van de hoeveelheid en/of aard van de activiteiten of het kopen van een mand waar ze makkelijk in en uit kunnen.

Ook het aanpassen van voeding maakt deel uit van de beste seniorenzorg! Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een geleidelijk afnemende werking van de nieren, het hart of het spijsverteringsstelsel waardoor dit nodig wordt. Maar wist je dat gedragsveranderingen ook vaak voorkomen? Net als mensen kunnen honden en katten angstig, gedesoriënteerd en onzeker worden. Een van de oorzaken hiervoor is dementie, een aandoening waarbij veranderingen in de hersenen leiden tot o.a. een vermindering van het leervermogen en veranderingen in gedrag. 

Bij de hond en kat wordt dit CDS (Cognitief Dysfunctie Syndroom) genoemd. CDS vertoont overeenkomsten met Alzheimer bij de mens.

In het begin zijn de symptomen nog erg mild: de hond of kat is minder actief dan voorheen, is meer op zichzelf en speelt wellicht wat minder dan voorheen. Op zich niet vreemd voor een senior. Later kunnen de volgende symptomen hun intrede doen:
- Desoriëntatie in ruimte en ten aanzien van personen/dingen; 
- Veranderingen in het slaapgedrag;
- Plotselinge onzindelijkheid;
- Overdreven aanhankelijkheid of wantrouwen/agressie;
- Angst en paniek, bijvoorbeeld het ontstaan van verlatingsangst.

Helaas is CDS een progressieve aandoening en is er geen genezing mogelijk. Wel zijn er diverse manieren om het dier te ondersteunen, waarvan voeding er een van is. Tegenwoordig is er een speciale dieetvoeding die kan worden ingezet bij CDS. Het bevat o.a. een hoger gehalte aan vitamine E en andere antioxidanten om de invloed van vrije radicalen in de hersenen te verminderen en een grotere hoeveelheid van de omega 3-vetzuren EPA en DHA.

In onze volgende post in de reeks over SENIOREN: HERSENEN & VOEDING wordt de werking van diverse ingrediënten in voeding voor een hond of kat met CDS uitgelegd. Ook stellen we de vraag op welke manier het mogelijk is om je hond of kat met CDS te ondersteunen wanneer deze rauwe voeding krijgt.